onsdag 18. januar 2012

Tips til vinterbilder

Å ta bilder om vinteren er ikke like fristende som om sommeren, men om du kler deg godt og tar med kameraet ut så er det mange fine motiver som venter på deg. Det er imidlertid et par ting som kan være greit å tenke på når du er ute om vinteren for å ta bilder, og her kommer et par tips.

Eksponering
Når det er mye snø i motivet så er det ikke lurt å stole blindt på lysmåleren i kameraet. Grovt sagt så prøver lysmåleren å gjøre bildet ditt gjennomsnittlig grått, og i mange tilfeller blir resultatet bra. Snøen er imidlertid helt hvit, så om du lar lysmåleren gjøre jobben helt alene ender du fort opp med grå snø. En enkel løsning er å bruke eksponeringskompensasjon, og sette denne til +1. Da slipper kameraet inn mer lys enn det tror er riktig, og den grå snøen blir lysere/hvitere. I noen tilfeller kan du også stille inn +2, men +1 er et godt utgangspunkt. (Eksponeringskompensasjon stiller du inn ved å finne en knapp med et + og - symbol, og holde denne knappen inne mens du roterer på kommandohjulet).

Om du vil prøve deg på manuelle innstillinger så vil et godt utgangspunkt være ISO200, 1/1000 sekund lukkertid og blender f/6.3. Dette skal fungere fint på en skyfri vinterdag.


Soloppgang og solnedgang
Som du sikkert har fått med deg så er timen rundt soloppgang og -nedgang populære for å ta bilder på grunn av det fine lyset du får da. Om vinteren kommer soloppgangen langt ut på morgenen, og solnedgangen begynner tidlig på ettermiddagen, så du trenger ikke å være ute til ukomfortable tider for å få med deg dette lyset. I tillegg står solen lavt på himmelen, og lyset som såvidt stryker over landskapet får frem detaljer og teksturer som du ellers ikke ser.


De nære ting
Det er ikke bare de snødekte landskapene som er verdt å fotografere om vinteren - det er mange fine detaljer du kan finne om du ser godt etter. Har du et makroobjektiv er mulighetene mange, men et godt øye er tross alt viktigere enn godt utstyr. Se etter snøkrystaller eller istapper, og tenk over bakgrunnen før du tar bildet.


Kulde og batteri
Kulde og batteri er ikke den beste kombinasjonen. Har du kameraet ute når det er kaldt vil du fort oppdage at batteriet varer mye kortere tid enn vanlig. Det er derfor lurt å ta med et ekstra batteri, og oppbevar dette i en lomme tett på kroppen så det holder seg varmt.

Holde deg selv varm
Det er viktig å passe på utstyret, men husk på deg selv også! Tar du på varme klær, og tar med noe varm drikke på en termos, så blir turen mye kjekkere, og sannsynligheten for at du kommer hjem med bedre bilder øker.

Når fototuren er ferdig
Dem som bruker briller har sikkert oppdaget at disse begynner å dugge når man har vært ute i kaldt vær og kommer inn hvor det er godt og varmt. Det samme vil skje med kameraet ditt, og det kan også dugge på innsiden. Denne fuktigheten er selvsagt ikke bra for kameraet, men det er et enkelt triks du kan bruke for å unngå problemet. Mens du ennå er ute så putter du kameraet i en plastpose og snurper denne godt igjen. Så tar du kameraet (i plastposen) med inn og lar det nå romtemperatur før du åpner posen. Dette er en billig måte å unngå en dyr reparasjon!


1 kommentar:

Harald sa...

Dette er bra Fredrik. Bloggen din er jo snart en lærebok i fotografering.

Jeg vet jeg kunne latt være, men som knusktørr ingeniør må jeg jo bare påpeke, at solen står lavt på himmelen ved soloppgang og solnedgang også om sommeren ;-p