lørdag 31. mars 2012

Objektivguide: Standard-zoom

En av de store fordelene med et speilreflekskamera i forhold til et kompaktkamera er muligheten for å bytte ut objektivet. På denne måten kan du tilpasse kameraet til de bildene du skal ta. Utvalget av objektiver er enormt, og det kan være vanskelig å orientere seg og finne ut hva man trenger. I en serie innlegg har jeg derfor tenkt å ta for meg ulike objektivtyper og forklare bruksområdene til dem. Først ut er standard-zoomen.

Om du kjøper et nytt kamera så er det stor sannsynlighet for at det følger med en standard-zoom. Dette objektivet har typisk et brennvidde-område på 18-55mm, men det kan variere litt fra disse tallene. Blenderen er typisk f/3.5-5.6. Disse tallene er de samme uansett om du bruker Nikon, Canon eller andre merker. Du kan få disse objektivene både med og uten vibrasjonsreduksjon (VR på Nikon, IS på Canon) og jeg mener det er verdt å betale litt ekstra for denne nyttige funksjonen.

En standard-zoom har mange fordeler som gjør at det passer bra som det første objektivet man har. Først og fremst er det billig, og om du er nybegynner innen foto så er dette et stort pluss. Å kjøpe et nytt kamera, og samtidig et kostbart objektiv, kan bli for dyrt for en som ønsker å prøve ut om foto er noe gøy. En annen stor fordel er størrelsen og vekten - noen objektiver kan bli plagsomt store og tunge, men en standard-zoom er omtrent så liten og lett som du får det.

Brennvidde-området fra 18 til 55 millimeter er anvendelig for mange formål. 18mm gir deg en fin vidvinkel når du skal fange inn det fantastiske landskapet du har foran deg, eller når du skal ta bilder innendørs og veggene gjør at du må stå tett på motivet. 55mm passer bra når du skal ta portretter, og ellers når du vil fylle søkeren med noe som er et stykke borte.

Som sagt er en standard-zoom grei for en som akkurat har begynt med foto, men man vil fort oppdage begrensningene til objektivet. De fleste vil fort ønske at de kunne zoome mer inn på motiver, og en tele-zoom er derfor det objektivet de fleste kjøper som første oppgradering. Det objektivet tar jeg for meg i neste innlegg i denne serien.

Ingen kommentarer: