lørdag 17. mars 2012

Olje i vann

Når det gjelder hva man kan ha som motiv for å ta fine bilder så er det kun fantasien som setter grenser. I dette innlegget skal jeg vise hvordan olje, vann og en spraglete skjorte kan bli til et bilde som er verdt å henge på veggen.

Utstyr
  • Kamera
  • Stativ
  • Makro-objektiv
  • Glassfat
  • Vann
  • Olje
  • Fargerik bakgrunn
Oppsett
Finn frem to stoler, og plasser glassformen oppå dem som vist på bildet. Pass på at formen ikke faller mellom de to stolene. (Greit... Det var en dårlig vits.) Så fyller du litt vann i formen og heller litt matolje oppi. Oljen vil legge seg i "bobler" oppå vannet, og det er nettopp dette vi skal ta bilde av. Under glassformen legger du noe fargerikt. Jeg brukte en skjorte, men om du ikke har like dårlig klessmak som meg kan du bruke et ukeblad, en cd (Santana gjør seg bra!) eller egentlig hva som helst. Jeg har et stativ som gjør at jeg kan orientere kameraet mitt vertikalt, og dette er en stor fordel her. Stativet gjør at bildene blir helt skarpe, men om du ikke har det kan du holde kameraet på vanlig måte. Jeg brukte også et makro-objektiv, men et annet objektiv kan også brukes.


Innstillinger på kamera
Sett kamera på blenderprioritet (A eller Av) og sett blenderen til f/8. Det er typisk på denne blenderen at objektivet yter sitt beste, og det gir en passe dybdeskarphet for et slikt bilde. Jeg undereksponerte bildene med 2/3 trinn for å få fargene jeg ville ha. Jeg brukte også en snorutløser for å unngå vibrasjoner i kameraet. Sett ISO til den laveste innstillingen du kan for å få best mulig bildekvalitet. Det er best å fokusere manuelt for å sikre at fokus er på oljen og ikke bakgrunnen, og har du Live View på kameraet er dette en enkel jobb. Så er det bare å knipse i vei!


Feil jeg gjorde
For å få variasjon i bildene tok jeg en skje og rørte litt rundt i oljen, og så tok jeg bilder. Dette ga meg to problemer:
  • Det var overskyet ute så jeg fikk en lukkertid på ca 1/15 sekund. Dette var ikke nok til å fryse bevegelsen til oljen og resulterte i mange uskarpe bilder.
  • Når jeg rørte i formen kom skjeen borti bunnen og førte til skjemmende striper (se bildet under)
Begge disse feilene var vanskelig å se på skjermen på kameraet så jeg så dem ikke før jeg fikk bildene opp på skjermen på pc-en. Og da var alt pakket sammen... Jeg håper ihvertfall at du ikke gjør de samme feilene når du prøver dette!


Ingen kommentarer: