lørdag 9. mars 2013

Foto-workshop med Joe McNally

I Dubai er det en foto-organisasjon som heter Gulf Photo Plus som årlig arrangerer en "photo week". Da blir kjente fotografer fra hele verden flydd inn for å holde seminarer og workshops, og det er ganske unikt å samle så mange kjente fotografer på ett sted. Dette måtte selvsagt utnyttes!Utvalget i workshops er stort, og det kan være vanskelig å bestemme seg for hva man vil være med på. Vel, som helfrelst blits-bruker var valget egentlig ganske enkelt: Det ble kurs med Joe McNally! For utenforstående er han nok et ukjent navn, med mange har nok sett bildene hans på forsiden av National Geographic, Time, Life, Sports Illustrated eller andre kjente publikasjoner. Selv har jeg lest alle bøkene hans, følger med på bloggen hans, og får stort sett med meg det han måtte legge ut på nettet av videoer. Derfor var det ganske spesielt å se ham sitte der med Starbucks-koppen, som om han skulle være en helt vanlig person.


Første dag begynte med en generell innføring i blitsbruk, og han hadde demonstrasjoner i klasserommet. Tidvis ble kursets 11 deltagere brukt som modeller, og undertegnede kan nå skrive på cv-en at han har blitt fotografert av selveste Joe McNally!

Etter lunch var det tid for å ta bilder selv. Vi ble delt inn i grupper, og fikk utlevert ymse blitsutstyr samt en modell. Vi fikk Daria, som er den fløytespillende delen av en musikalsk trio. Vi gikk rundt i nærområdet for å finne et passende sted å fotografere henne, men det viste seg etterhvert at vi gjorde et dårlig valg. Vi kjempet hardt med å kontrollere det kraftige sollyset i bakgrunnen, og når sant skal sies var ikke bakgrunnen særlig attraktiv heller.


Etter en stund var det på tide å bytte modell, og denne gangen fikk vi Arman. Han er en lokal skuespiller, og har en selvtillit som står i stil. Vi prøvde å finne et enklere sted å ta bildene, men vi kom ikke helt i mål her heller.


Til slutt ga Joe en demonstrasjon av hvordan han jobber. Sammen med sine to veldresserte assistenter, Drew og Cali, tok det ikke lange tiden før bildene var i boks.

"Is he good?" spurte en av jentene meg litt tidligere. "Yeah, he's ok" svarte jeg. Understatement of the day.
Hjemmeleksen vi fikk var å plukke ut noen gode og noen dårlige bilder fra dagens forsøk, og disse ble gjennomgått i plenum dagen etter. Det var veldig lærerikt, og det var fascinerende å se hvordan Joe kunne plukke fra hverandre et bilde og se detaljer ingen andre så.

Etter dette var det tid for å komme seg ut i felt igjen. Kursdeltagerne ble stuet inn i en buss sammen med fotoutstyr og modeller, og så gikk turen til Deira. Dette er området hvor man finner de tradisjonelle markedene, og fotomulighetene her er endeløse.


To av gutta fra fstoppers hang seg også med på turen.


Vel fremme og ute av bussen var det bare å begynne å bære fotoutstyret innover i bakgatene. Det var ikke alle som brydde seg like mye om at vi kom.Som dagen før fikk vi utdelt både blitsutstyr og modell, og vi begynte med Nina. Hun er en lokal musiker, og skal snart gi ut sitt første album. Klok av feilene vi gjorde dagen før fant vi et sted hvor lysforholdene gjorde det enklere å ta bilder, og resultatene ble umiddelbart bedre. Så lærte vi da noe!Etter Nina var det Christel sin tur. Vi var fornøyde med lokasjonen vi hadde funnet så vi fortsatte å ta bilder samme sted.

Etterpå fikk gruppen utdelt musikerne Adam og noe-jeg-ikke-kunne-uttale, og vi prøvde å finne et sted med litt "lokal flavour" for å fotografere disse. Gutta satte igang å spille, og vi knipset og blitset alt vi kunne.Returen ble noe mer spennende enn vi hadde forutsett. Midt på Sheikh Zayed Road (14-felts motorvei) revnet ett av dekkene på bussen, og vi måtte "pent" kjøre inn til kanten. Her ble fotografer, modeller og fotoutstyr losset av, og så var det bare å vente på en ny buss.


Noen brukte tiden til å ta en telefon, mens andre benyttet muligheten til å ta bilder.Omsider dukket det opp en ny buss, og da var det bare å begynne å laste folk og utstyr ombord.


Kort oppsummert var dette et lærerikt og underholdende kurs. Teori blandet med praktisk bruk var veldig bra, og når Joe kommer bort og tar kameraet ditt for å vise hvordan det skal gjøres så er det bare å suge til seg alt man kan.


1 kommentar:

INa sa...

WOW! Workshop with Joe McNally! My dream! Congrats!
Pity that he does not do such a workshops in Bergen ... :-)

Very nice post & photos! You shall tell me more about it, in person... ;-)