mandag 28. november 2011

Julekort

Nå nærmer julen seg med stormskritt, og da er det på tide å glede venner og familie med julekort. Du kan selvsagt gå i butikken og kjøpe dem, men hvorfor ikke bruke et av bildene du har tatt selv for å gjøre det mer personlig? Her kommer noen tips til motiver og teknikker du kan bruke for å ta julebilder.

Julepynt
Å ta bilder av julepynt er en sikker måte å få et fint julebilde, og det kan være gøy å bruke mørke høstkvelder til å eksperimentere hjemme på stuebordet med kamera og pynt.

Et godt tips her, som så ofte ellers, er å gjøre bildet enkelt. To eller tre ting kan være nok, og prøv å eksperimentere med plasseringen av dem. I bildet under er det to nisser, og kun én av dem er i fokus. Slik lav dybdeskarphet bidrar ytterligere til å gjøre bildet enkelt.

Legg også merke til vinkelen bildet er tatt fra. Om du står ved siden av bordet og tar bildet nedover så vil det fort se kjedelig ut siden det er fra denne vinkelen vi som regel ser pynten. Om du imidlertid prøver en lavere vinkel så får du fort et mye mer interessant bilde.


Juleoppdekning
Dette punktet er ikke så helt ulikt det forrige, og de samme prinsippene gjelder. Prøv å gjøre det enkelt, og finn en vinkel man vanligvis ikke ser bordet fra.

Jeg anbefaler også at du prøver deg frem med eksponeringskompensasjonen for å gjøre bildet lysere eller mørkere - dette bidrar mye til stemningen i bildet.


Portretter
Prøv gjerne å ta noen portretter i julen, og kombinasjonen av julepynt og julepyntede mennesker kan skape en fin atmosfære. For å ta bildet under er det spesielt to ting jeg vil nevne:

For det første har jeg brukt et stjerne-filter. Dette plasserer du foran objektivet, og det fører til at konsentrerte lyskilder (som f.eks. juletrelys) får en stjerne-effekt. Slike filtre er gått av moten etter at Photoshop kom, men det betyr bare at du kan få fatt i dem billig!

Jeg har også plassert en blits bak boken som lyser opp innsiden av den, og dette lyset blir så reflektert opp på personen.

Bruk gjerne en varm innstilling for hvitbalanse (skygge eller skyet) for å skape ekstra atmosfære i bildet, men dette er smak og behag.


Julegater
Ta gjerne med kamera (og stativ!) ut om kvelden og se hva du kan gjøre ut av alle lysene som henger i julegatene. Om du legger ned denne innsatsen så er sjansene for et fint julebilde veldig store.

På bildet under har jeg eksperimentert med zoom-bursting. Dette går ut på at man plasserer kameraet på et stativ, tar bilde med lang lukkertid, og vrir på zoomen mens bildet blir tatt. Her må du prøvde deg frem til du er fornøyd, og regn med å ta mange bilder. Er det best å zoome mye eller lite? Er det best å zoome inn eller ut? Er det best å zoome jevnt, eller vente litt før man begynner zoomingen? Selv liker jeg å zoome ut, zoome lite, og la det gå litt tid fra jeg trykker på utløseren til jeg begynner å vri på zoomen. Men prøv deg gjerne frem for å finne ut hva som passer deg best.Men hva om du trenger bildet ?
Det er ikke absolutt nødvendig å ha et julemotiv på julekortet. Se gjennom bildene du har tatt i løpet av året og se om du finner et som passer. Bildet under tok jeg i påsken, men det passer ganske bra som julekort like vel, synes du ikke?


Og om du bestiller kortet fra EliteFoto kan det bli seende slik ut:


God jul!!! :-D

Ingen kommentarer: