tirsdag 8. mai 2012

Objektivguide: Tele-zoom

De fleste som kjøper et nytt speilreflekskamera oppdager fort at objektivet som de fikk med har en veldig begrenset mulighet til å zoome inn på ting langt borte, og den første oppgraderingen blir derfor ofte en tele-zoom. Typisk brennvidde for et slikt objektiv er 70-300mm. Prisen for et slikt objektiv begynner på ca. 1000 kroner, og vil du ha det beste så koster det omkring 4000 kroner.


Når man tar i bruk et slikt objektiv så er det veldig typisk at man bruker det stort sett på 300mm, altså zoomet inn så mye som mulig. Det er jo derfor man har kjøpt objektivet! Når man bruker denne brennvidden er det et par ting man må huske på:
  • Blenderen varierer med brennvidden, og du har den minste blenderen på 300mm. Det vil si at jo mer du zoomer inn, jo mindre lys slipper inn gjennom objektivet, og jo lenger lukkertid får du.
  • Om du noen gang har brukt en kikkert så har du nok oppdaget hvor vanskelig det er å holde den helt i ro når du ser gjennom den. Dette fenomenet er det samme med et teleobjektiv - jo større brennvidde du har jo mer ømfintlig blir det for bevegelser. En enkel måte å kompensere for dette på er å bruke en rask lukker, og tommelfingerregelen sier at du skal bruke det inverse av brennvidden. Altså om du har en brennvidde på 300mm så bør du bruke minst 1/300s lukker.Etter å ha tatt bilder en stund så er det mange som ser at normal-zoomens videste brennvidde på 18mm er veldig begrensende, og en vidvinkel-zoom er derfor naturlig som objektiv nummer tre. Dette er også et av mine favorittobjektiver, og du skal få vite mer om det i neste objektivguide her på bloggen.


Et teleobjektiv er utmerket til å plukke ut detaljer med. De fleste vil bruke et vidvinkelobjektiv for å ta landsskapsbilder, men prøv også å plukke ut detaljer i landskapet med en tele. Og tar du en rundtur i byen så er det et stort utvalg av detaljer som du kan isolere med et slikt objektiv - bygninger, folk, dyr, trær, biler, båter, osv.


Et slikt objektiv er også bra for å ta portretter. Zoom til ca. 150-200mm og beveg deg så frem eller tilbake til du får det utsnittet du vil. Zoomen tvinger deg til å stå et stykke fra personen du tar bilde av, og dette medfører at proporsjonene i ansiktet blir pene. Bruker du en vidvinkel til å ta et portrett kan du ende opp med en stor nese og små ører, og det er nok ikke modellen din særlig fornøyd med!


Ingen kommentarer: